Kedves Vásárlóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Foxpost csomagok kézbesítésében csúszás várható a szolgáltató technikai problémája miatt. Megértésüket köszönjük.

A munkakutya táplálása

A munkakutya teljesítményét alapvetően a génjei által meghatározott képességei, az elvégzett edzések  során kialakult kondíciója és a táplálék határozza meg.

A megfelelő edzésprogram elvégzése alkalmassá teszi a kutyát a tőle elvárt feladat végrehajtására, az ehhez szükséges kondíció eléréséhez azonban megfelelő táplálásra, tápanyagellátásra, és elegendő energiára van szüksége.  A munkakutyák táplálékának összeállításához komoly szaktudás szükséges, amihez nélkülözhetetlen mind a munkakutya élettani jellemzőinek, mind pedig a szükséges tápanyagoknak az ismerete.

A munkakutyák táplálásának főbb szempontjai: a tökéletes kondíció és egészségi állapot elérése, fenntartása. A lehető legjobb teljesítmény előfeltétele a tökéletes testfelépítés, egészségesen működő szervek, a megfelelő erőnlét, energiával jól ellátott izomzat.

A bőr és szőrzet fontos szerepe a védelem, de a testhőmérséklet szabályozása is. Jól tudjuk már 1994 - az Omega zsírsavak szerepéről és az optimális arányukról  megjelent első publikációk megjelenése – óta, hogy az omega-6 és 3 zsírsavak ideális aránya a táplálékban:  5-10: 1, ami segíti a bőr és szőrzet állapotát, működését, egészségét, csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Azt is tudjuk, hogy a jó minőségű állati eredetű fehérjék szintén fontos szerepet játszanak a bőr működésében, a megfelelő szőrzet kialakításában. A munkakutyák gyakran nehéz helyzetekben, rossz időjárási körülmények között dolgoznak, ahol a bőr és szőrzet tökéletes állapota létfontosságú. A szőrzet és bőr állapotát, ezáltal védekező képességét minőségi táplálékkal tudjuk fokozni.

A kemény munkavégzés, nehéz fizikai igénybevétel stresszt jelent a kutya számára, ami emésztési zavarok jelentkezéséhez  - hasmenés - vezethet. Kutatások során  nagy megterhelésnek kitett kutyák gyomor- falában endoszkóppal megállapított elhalásokat és a bélfal áteresztőképességének fokozódását  írták le. (1700 km távolság megtétele, 10-12 nap alatt, fagypont alatti időjárási körülmények között).  A munkakutyák táplálásánál a cukorrépapép jótékony hatású. Ismert, hogy rostforrásként alkalmazott cukorrépapépből az emésztés során zsírsavak képződnek, melyek energiaforrást jelentenek a bélhámsejteknek. Etetésével javul a bélhámsejtek felszívóképessége, így a többi tápanyag felszívódása is, a belek állapota, a bélsár állaga, csökkennek a stressz okozta béltünetek. Hasonlóan jó diétás hatásúak a prebiotikus rostok, mint pld. a frukto-oligoszacharidok, melyek segítik az emésztőbaktériumok és csökkentik a kórokozók szaporodását a bélcsatornában.

A munkavégzéshez elengedhetetlen az energiával jól ellátott izomzat.

A kutyák izomzatának két fő típusa van: az egyik a gyors, rövid idejű munkavégzésre, a másik pedig a lassúbb, de hosszabb távú munkavégzésre alkalmas. A két izomfajta anyagcseréje, energiaellátása, vérellátása különbözik egymástól. Az izmot felépítő izomrostok és a rostok közötti állomány mennyisége és aránya alapján megkülönböztetünk izomrostokban gazdagabb, un. II. típusú vagy fehér izmot, és kevesebb izomrostot tartalmazó I. típusú vagy vörös izmot.

Az izomrostok csoportjai alkotják az izomnyalábot , több izomnyaláb együttesen pedig az izmot. Az izomrostokat felépítő izomsejtek eltérő tulajdonságai határozzák meg az izom típusát.

Gyorsaság:

A II. típusú vagy fehér izom gyorsan, erélyesen húzódik össze, de fáradékonyabb mint  az I. típusú vagy vörös izom, ami lassúbb , de kitartó munkára képes.

A kutya gyors mozgását biztosító fehér izmok jó vérellátással rendelkeznek, erősek, gyorsak, de fáradékonyak.  Ezeknek az izmoknak a fő energiaforrása a szénhidrátok, amit glikogén formájában raktároz a sejtekben.

Az agarak testének több mint fele (57%) izom, és az izmaik 80-100 %- a fehér izom, ezzel szemben más fajták  testsúlyának kb. 43%-a izom, és az izomzatuk 20-80 %-a vörös izom.

Az agár  500 m-t 33 másodperc alatt, 54 km/h óra sebességgel képes lefutni.

Kitartás:

Az I. típusú vagy vörös izom (jobb vérellátás) lassúbb, kevésbé erőteljes összehúzódásra képes, de kitartóbb és kevésbé fáradékony, hosszabb távú munkavégzésre képes. Itt a zsírok szolgálnak fő energiaforrásul.

Az edzett, hosszú távú teljesítményre képes kutyák képesek  1700 km-t megtenni 10-12 nap alatt fagypont alatti hőmérsékleten.

A kutyák nagy része mindkét izomtípussal rendelkezik eltérő arányban, ez teszi őket különböző mértékben alkalmassá a gyorsaságra és a kitartó teljesítményre. A legtöbb fajta 20-100 %  vörös, kitartó munkavégzésre alkalmas izommal rendelkezik.

A nehéz körülmények között végzett munka komoly feladat a kutya számára. Az edzés nagyon fontos, de nem szabad elfeledkezni a nagy igénybevételnek megfelelő táplálékról. Vizsgálták, hogy  a táplálék összetétele milyen hatással van rendkívüli körülmények között dolgozó kutyák teljesítményére. A kutyák egyik csoportját  32 % fehérje és 21 % zsírtartalmú (Eukanuba Working& Endurance), a másik csoportját  alacsonyabb fehérje és zsírtartalmú táppal etették. A vizsgálat eredménye egyértelműen bizonyította, hogy a magas fehérje és zsírtartalmú táppal etetett  kutyák teljesítménye és kondíciója a munkavégzés során jobb volt, mint az alacsonyabb fehérje és zsírtartalmú tápon tartott kutyáké. A magas zsírtartalom szükséges a  hosszú távú munkavégzéshez.

A munkavégzés fontos feltétele a megfelelő idegrendszer és annak tökéletes működése is. 2004-ben  a Eukanuba igazolta a  DHA (docosahexaensav) előnyös hatását  kutyák tanulási képességeire. A vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a magas DHA tartalmú tápon nevelt kölykök tanulási képességei lényegesen jobbak voltak, mint az alacsony DHA tartalmú táppal etetett kölyköké.

A munkavégzés során előforduló sérülések komoly kockázatot jelentenek. A sérülések egy része előre nem kiszámítható, azonban több tanulmány igazolta, hogy a magas fehérjetartalmú tápon tartott kutyáknál alacsonyabb a sérülések gyakorisága, előfordulása. A magasabb fehérjetartalmú táp előnyös hatású a vér összetételére és mennyiségére.

A kutyák szaglásának fontos szerepe van a munkavégzés során. Közismert, hogy szaglásuk rendkívül jól fejlett. A kutyák agyában 40-szer több, a szaglással kapcsolatos idegsejt található, mint az emberben. A kutyák szaglóhámja 18-150 cm2, míg az emberé 2-4 cm2. Ezért a kutyák szaglása kb. 10,000 szer érzékenyebb, mint az emberé. Egy kutatás során  munkakutyák szaglóképességét  (felnőtt Angol szetter) vizsgálták. Megállapították, hogy a telítetlen zsírsavakat tartalmazó táppal etetett kutyák szaglási teljesítménye jobb volt, mint a telített zsírsavakat tartalmazó tápon tartott kutyáké. Ennek oka  az lehet, hogy a zsírsavak befolyásolják a sejtfal tulajdonságait, a sejt víztartalmát. A sejt  víztartalma, telített zsírsavak hatására csökken, ez rontja a sejt működését. Ezért fontosak a telítetlen zsírsavak a tápban.

Régebben feltételezték, hogy a tápok magas zsírtartalma hajlamosít a hőstresszre. Ezt  azonban a kutatások nem igazolták (kutyák egyik csoportját magas, 21 % zsírtartalmú táppal, a másik csoportot pedig alacsony zsírtartalmú táppal etették munkavégzés során). Sőt, vannak olyan vizsgálati eredmények is, amelyek pontosan azt mutatták ki, hogy az alacsony zsírtartalmú táppal etetett kutyák testhőmérséklete magasabb volt a munkavégzés során, mint a magas zsírtartalmú tápot fogyasztóké, mert a magasabb zsírtartalom segíti a munkavégzést.

Mindezek alapján a munkakutyák számára javasolt táplálékra a következők jellemzők:

- Kiváló minőségű, állati eredetű fehérje: 24-30%

- Magas , telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsír

- DHA

- Jól emészthető, kiváló minőségű szénhidrátok

- Prebiotikus  rostok

- Ízületvédő kondroitin-szulfát és glükózamin

A munkakutyák kifejezetten az igényeiknek megfelelő, gondosan összeállított tápot igényelnek annak érdekében, hogy képességeik legjavát nyújthassák, mint pld. a  Eukanuba Working & Endurance.

 

Dr. Berkényi Tamás

állatorvos, P&G Pet Care  Eukanuba