Kedves Vásárlóink! Április 19-én és 22-én (pénteken és hétfőn) ügyfélszolgálatunk és átvételi pontunk zárva tart. Megértéseteket köszönjük!

Bolhák - bosszantó albérlők

A bolhák elterjedtsége

Ezeknek a rovaroknak világszerte több ezer faja ismert, még az embernek is van saját bolhája (Pulex irritans).

Hazánkban a macska bolhája (Ctenocephalides felis felis) a legelterjedtebb.A bolhák nem fajspecifikusak, azaz a macskabolha a macska mellett kutyán, nyúlon, görényen és emberen is szívhat vért. Ezen kívül kedvenceink más háziállatok és a vadon élő rágcsálók bolháit is magukra szedhetik.

A bolhák életmódja

A kifejlett bolhák idejük nagy részét gazdájukon töltik. A nőstény bolhák a peterakáshoz szükséges energiát gazdájuk véréből nyerik. A kifejlett bolhák a teljes bolhanépesség mindössze 5%-át jelentik, a fennmaradó 95%-ot a különböző fejlődési alakok, lárvák, bábok képezik.

A nőstény bolhák naponta 25-50 petét is rakhatnak, melyek legurulnak a gazda szőrzetéről és a környezetben fejlődnek tovább. A kikelő lárvákat taszítja a fény, így attól távol, a padlórésekbe, szőnyegek, padlószőnyegek, bútorkárpitok mélyebb rétegeibe húzódnak, ahol szerves anyagokkal pl. leváló bőrsejtekkel, bolhaürülékkel táplálkoznak.

A bábok, más néven kokonok nagyon ellenállóak, akár 6 hónapig is túlélnek a környezetben.

 

Általános tünetek:

Gyakori hirtelen kiváltott vakaródzás, mely idegesíti és zavarja a kutyát. Gyakran kíséri szőrhullás, az állat szőrzete fénytelenné válik. Kölyök állatokban, súlyos fertőzöttség esetén vérfogyottság enyhébb-súlyosabb tünetei is jelentkezhetnek. Az embert is megcsíphetik.

Specifikus tünetek- Bolhaallergia:

Bizonyos kutyákban fajtától függetlenül a bolha csípése nyomán a bőrbe kerülő bolhanyál fehérjéi allergiás folyamatot indítanak el. Az allergia súlyos viszketegséggel, vakarózással jár, melynek szövődményeként gennyes,bakteriális bőrgyulladás kíséri a folyamatot.

A bolhacsípés nem csak kutyán, macskán, de emberen is allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny egyénekben.

Bolhák által terjesztett kórokozók

A bolhák betegségek kórokozóit hordozhatják és paraziták köztigazdái is lehetnek. (pl. Galandférgek, macskakarmolásos betegség kórokozója), melyek emberi megbetegedéssel is fenyegetnek. (zoonózis)

Mivel a bolhák galandférgeket terjesztenek, ha kedvencünk bolhás, a bolhairtás mellett ne feledkezzünk meg a féreghajtásról sem!

Mit tehetünk a bolhák ellen?

  • A fertőződés megelőzése: használjunk bolha elleni készítményeket.

  • Ha a fertőződés bekövetkezett, akkor valamennyi együtt tartott házi kedvencet- kutyát, macskát, nyulat egyidejűleg kezelni kell akkor is, ha nem mindegyikük mutat tüneteket.

  • Mivel a bolhalárvák és peték a fertőzött állat környezetében vannak, gyakori porszívózással, az állat fekhelyének fertőtlenítésével és rovarölő szerekkel való kezelésével gyéríthetjük azok számát.

(forrás: www.kiltix.hu)