Kedves Vásárlóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Foxpost csomagok kézbesítésében csúszás várható a szolgáltató technikai problémája miatt. Megértésüket köszönjük.

Erre inni kell!

A víz az élő szervezet legalapvetőbb vegyülete, a test 75%-át teszi ki születéskor és mintegy 60%-át idős korban. Abszolút és relatív értelemben is a legfontosabb tápanyag. Szerepet játszik a szervezet valamennyi jelentős élettani folyamatában. A testzsírok 15%, a csontszövet 50%, az izmok 75%, a vér pedig 83% vizet tartalmaz.
A 10%-os mértékű kiszáradás a kutyák és macskák esetében már halálhoz vezethet. A tetszőleges mennyiségben fogyasztott víz a kiszáradás valamennyi kockázatát megszünteti!

A víznek számos fontos funkciója van a szervezetben:

  1. ideális oldóanyag a tápanyagok felvételéhez és a bomlástermékek eltávolításához
  2. biokémiai reakciók optimális közege
  3. a testhőmérséklet szabályozója
  4. az ízületek, szemek és a belső fül (hangrezgés továbbítás) kenőanyagának, folyadékának alkotója.

A víznek három forrását ismerjük:

  1. az ivóvíz, mint legfőbb forrás
  2. a táplálék, mely száraztáp esetén 10%, konzerv esetén 85% vizet tartalmaz
  3. az anyagcsere (tápanyag-oxidáció) során felszabaduló víz

 

 

A felnőtt és kölyökkutyák és cicák folyadékszükségletét rengeteg tényező befolyásolja, ezért ajánlatos számukra állandó hozzáférést biztosítani a vízhez, hogy kedvükre ihassanak. Általános szabályként az mondhatjuk, hogy az állatok napi folyadékszükséglete az elfogyasztott étel 2,5-szerese: vagyis 1 kg szárazeledel mellé 2,5 liter vizet kell inniuk; 100 g szilárd étel fogyasztása esetén 250 ml vizet kell inniuk. Bizonyos tényezők, mint pl. a hőség, testmozgás vagy szoptatás a normál mennyiség 2-3-szorosára növelhetik a folyadékigényt. A legtöbb állat többet iszik, mint a napi szükséglete. Egy kicsit többet inni sosem árt, de a kevés folyadékbevitel veszélyes lehet. A tasakos eledelt fogyasztó állatok sok folyadékhoz jutnak az ételből, ezért sokkal kevesebbet isznak, mint a szárazeledelen élő társaik.
A cicák különösen rossz ivó hírében állnak. Érzékenyebbek a víz tisztaságára, ízére is.
Mit tehetünk, hogy kedvencünknek nagyobb kedve legyen az iváshoz?

Keltsük fel érdeklődését! Sok macska és kutya jobban szereti a folyó vizet. Az automata itató folyamatosan keringeti, levegőzteti és aktív szűrővel szűri a vizet. Ezzel a nap 24 órájában friss vizet biztosít.

Petmate Fresh Flow Deluxe öntitató »

Különösen nagy melegben fontos, hogy elegendő vizet tudjuk biztosítani kedvenceinknek. A gravitációs elven működő, tartályos önitatók több liter víz tárolására alkalmasak és nem borulnak fel.

Petmate Le Bistro önitató »

A Road Refresher egy zseniális itatótál, mely kialakításának köszönhetően akár 90%-kal csökkenti az ivás során kifröcskölt vizet, ill. megkönnyíti a kutya itatását autóban történő utazás során. A lebegő tető közepén lévő nyílásnak köszönhetően a kutya folyamatosan hozzájut a friss vízhez, de hirtelen erőhatás során nem tud kifolyni a víz a tálból. A szűkítő peremnek köszönhetően a kutya szakálla, pofaszőre nem fog belelógni a vízbe, így nem fog összefröcskölni mindent az ivást követően.

Road Refresher Itatótál 1,4 L »

 

A kutyák, akárcsak a cicák, ivás közben egy, a gravitációt látszólag meghazudtoló technikát alkalmaznak. A kutatók megállapították, hogy előbb a szájukba kanalazzák a vizet a nyelvükkel, majd a levegőbe emelnek egy majdnem függőlegesen álló vízoszlopot, majd lenyelik azt.

A kutatók videókat készítettek a lefetyelésről, majd a lassított felvételeket tanulmányozták. A felvételek elemzése során megállapították, hogy a kutya ivás közben hátrafelé hajlítja a nyelve hegyét. Míg némi folyadék gyűlik a kanál formájú nyelvébe, a legtöbb nyelvének felszínére tapad. A folyadék a nyelv felszínén a gravitáció ellenére oszlopba emelkedik, mivel felfelé készült csapódni. Aztán a kutya a nyelvével a szájpadlásához nyomja a folyadékot, majd lenyeli. Valójában a folyadék felületi feszültsége az, ami látszólag szembeszáll a gravitációval.

 

 

Videó arról, hogyan isznak a cicák. Itt megnézheted azt is, ahogy az említett vízoszlop kialakul.