Kedves Vásárlóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Foxpost csomagok kézbesítésében csúszás várható a szolgáltató technikai problémája miatt. Megértésüket köszönjük.

Hallottál már a szívférgességről?

Mi a szívférgesség?

A szívférgesség már Magyarországon is előforduló parazitózis. A szívféreg fertőzöttség a kutyában, macskában, vadászgörényben, rókában és más húsevőkben valamint az emberben is kialakulhat. A szívféreg lárváit szúnyogok terjesztik. A szívféreg 10-30 cm hosszú és a fertőzött állat szívében 7-10 évig él.

Miért veszélyes a szívféreg?

A szívféreg az állatokban halálos megbetegedést okozhat, valamint ha elpusztul, az életképtelen szívféreg tromboembóliátokozhat, ami halálos kimenetelű a kutyára nézve.

Van-e a környezetemben szívféreg?

Szívférges eseteket már egész Magyarország területéről jelentettek, de sokkal nagyobb eséllyel fordul elő olyan helyeken, ahol több a szúnyog (folyók, tavak mentén).

 

Honnan tudom, hogy szívférges-e a kutyám?

A szívférgesség külső jegyek alapján nehezen diagnosztizálható, fáradékonyság, nehezebb légzés, légszomj, köhögés jellemezheti, de igazán pontosan csak az állatorvosnál elvégezhető szűrővizsgálattal diagnosztizálható.

Mi a teendő, ha szívférges a kutyám?

Ha szívférges a kedvencünk, akkor hosszú és fáradságos kezelés elé nézünk. A kifejlett szívférget nem szabad elpusztítani, mert az állat elhullását is okozhatja, ezért a szívféreg továbbszaporodását, más állatra, emberre való átterjedését kell rendszeres kezeléssel megakadályozni. A kedvencünk a kifejlett szívféreg élettartamáig így életben maradhat, de ha elpusztul a szívféreg (7-10 éven belül), akkor tromboemboliát okozhat.

Hogyan tudok ellene védekezni?

Ha nem szívférges még a kutyája, kétféleképpen lehet védekezni:

- megelőzés céljából a szívféreg lárváinak (fiatal fejlődési alakok) elpusztításával, ez állatorvosnál kapható, kifejezetten szívféregre törzskönyvezett, receptköteles termékkel lehetséges

- már a szúnyogcsípés megakadályozásával: erre többféle, szúnyog ellen repellenciát biztosító termék áll rendelkezésre pl. a Frontline TRI-ACT termék, ami a Petissimo webáruházban is megváráolható. KATT IDE >>

VIDEÓ: