Kedves Vásárlóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Foxpost csomagok kézbesítésében csúszás várható a szolgáltató technikai problémája miatt. Megértésüket köszönjük.

Interaktív játékok

Egy emberi Alzheimer tanulmány részeként beagle-ken végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a rendszeres pszichikai aktivitás, agyi stimuláció és antioxidánsokban gazdag táplálkozás segíti az idős kutyák – és talán az emberek – agyát is fitten tartani.  A kutatás – amelyet az amerikai National Institute on Ageing (talán az Idősek Nemzeti Intézetének fordítható) azt mutatta ki, hogy a megfelő táplálkozás és a mentális stimuláció együtt hatásosabb, mint a kettő külön-külön. A kutatók (William Milgram és társai) azt találták a két évig tartó vizsgálatban, hogy az idős beagle kutyák közül jobban teljesítettek a mentális teszteken és könnyebben tanultak meg új feladatokat azok, akiknek legalább hetente kétszer kellett feladatokat elvégezniük és stimuláló játékokkal játszottak. A vizsgálatot 2005 januárjában tették közzé a Neurobiology of Ageing (az időskor neurobiológiája) című szaklapban.

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is komplex gondolkodási stratégiákat alkalmaznak, és agyuk felépítése bonyolultabb a legtöbb állaténál. Szintén az emberhez hasonlóan, a kor előrehaladtával ők is hajlamosak a memória és a tanulási képesség romlására, és kifejlődhet náluk is az Alzheimer kórhoz hasonló betegség is.

A vizsgálat előrehaladtával a kutyák egyre nehezebb feladatokat kaptak, melynek során különböző elemek alá elrejtett falatokat kellett megtalálniuk. Azok a kutyák, akik rendszeresen gyakoroltak, valamennyien megoldottak egy nehéz feladatot később, szemben a kontroll csoporttal, ahol a nyolc kutyából csak kettő volt sikeres. Egy másik, 1985-ben 329 kutyán végzett felmérés azt mutatta,  hogy a nap nagyrészében inaktív kutyáknál több és komolyabb visekedésbeli probléma fordult elő.

A kutyák alaptermészetüknél fogva játékosak és kíváncsiak. Többek között ezeknek a bennük élő energiáknak a révén tudnak beilleszkedni emberi társadalmunkba. Ez a fontos készség azonban könnyen vakvágányra fut, ha kreativitásuk irányt téveszt. A kiásott virág, a megrágott ajtófélfa, a szétszedett felmosórongy olyan ötletek, amelyek ritkán találkoznak a gazda egyetértésével. A kutya elméjének fejlesztésére és energiájának helyes levezetésére az interaktív kutya játékok nagyon hatékony segítséget nyújtanak.  Ezek a játékok a problémák megoldására serkentik különböző módokon a kutyákat – elemek kiemelése, kocka elcsúsztatása, korong forgatása, stb.

Ez azért fontos, mert valamikor a múltban – ne felejtsük el, a kutya ragadozó állat – vadászva kellett megszereznie vacsoráját, ami bonyolult fizikai és szellemi tevékenységre késztette.  A civilizációban az ember gondoskodik a kutyáról, ellátja élelemmel amit egy tányérban elé tesz, így négylábú barátunk nem tudja zsákmányszerző ösztönét kielégíteni. Amennyiben ezt mégis megpróbálja a szomszéd csirkéit használva a vadászat alanyául, az nagyon barátságtalan reakciót vált ki a környezetből, így az alkalmazkodásra képes példányok gyorsan letesznek róla.

A táplálékkutató társasjátékban nemcsak újabb és újabb akciókat tanul meg a kutya, de önkontrolt is alkalmaznia kell, mert csak az izgalom kiváltotta  lila köd eloszlásával tudja megoldani az egyre bonyolultabb feladatokat. Az inaktivitás ugyanolyan fontos, mint az aktivitás, a kutyának meg kell tanulnia nyugodtan maradni, amikor a gazda azt kívánja. A kutya gyorsan rájön, hogy a legcélravezetőbb stratégia a gazdával közös feladatmegoldás, az együttműködés. A siker érdekében figyelnie kell gazdájára. Ezzel egyidőben gyakoroljuk az egyszerű engedelmességi feladatokat is, mint ül, fekszik, marad és vár, - mialatt elrejtjük a falatokat a játékban.  Keresd – amikor elkezdheti a játékot. Állj, marad, vissza – ha nem jól próbálkozik. Fogd, vedd fel – amikor fel kell emelnie egy kockát.  Hagyd abba – amikor úgy gondoljuk, elég volt, ideje pihenni.

A valamilyen okból – betegség vagy sérülés - tétlenségre kényszerült kutyák felgyülemlett energiájának levezetésére is hatásos megoldás, mivel kis fizikai aktivitással, rövid idő alatt megoldható a szellemileg nagyon hatásos és kimerítő játék.  Az időskori egyre csökkenő fizikai lehetőségek, de aktív szellemi képességek ellentmondó problémájára szintén jó alternatív lehetőség egy-egy interaktív játék, mely tovább tartja frissen barátunk értelmét.

Kiválóan alkalmasak minderre Nina Ottoson erős műanyagból vagy fából készült interaktív játékai, amelyek különböző nehézségi fokokat képviselnek egészen az egyetemi" szintig. Vannak társasjátékok -  ilyenek a táblás játékok –  és olyanok is köztük, amelyekkel a magára hagyott kutya könnyebben átvészeli a gazda távozását – ilyen a Dog Pyramid -, mely egy keljfeljancsi élelemmel megtöltve, és a kutya ezt pofozgatva szemenként jut a táplálékhoz. Ez arra is nagyon alkalmas, hogy elnyújtsa a táplálkozás idejét, ami szintén fontos cél.


Kiválóan szolgálja ezt a célt az Aikiou edény is – a neve célzatos szójáték, ugyanúgy kell kiejteni angolul, mint az IQ-t – melyben feltálalva a vacsorát a kutya egyszerre szórakozik, gondolkozik, és nem tud habzsolni. Ezért a sok szűk rekesz – nehéz belőle kiszedegetni a táplálékot – és az azokat takaró fedelek és a forgatható tárcsa.