Kölyökmacskák

A kölyökmacskák energiadús táplálást igényelnek

A leggyorsabb növekedés a kiscica életében az első 9-12 hétben történik. Annak ellenére, hogy a kiscica kb. 6 hónapos korára válik teljesen kifejletté, a belső növekedése nem áll meg. A kiscicák energia- és tápanyagigénye kétszer akkora, mint egy felnőtt macskáé.

A kölyökmacska etetése

A kiscicáknak kisebb szája, a fogaik és gyomruk, ezért kevesebb tápot képesek megemészteni egy étkezés alatt. A legjobb megoldás az, ha három vagy négy étkezésre osztja fel a  napi etetési mennyiséget. Mivel a cica megfelelő növekedéséhez és fejlődéhez kiváló tápanyagok szükségesek, a Eukanuba Cat Kitten táp minden szemcséje könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Ne felejtsen el mindig friss vizet biztosítani a kiscica számára.

Fontos táplálási igények
A kiscicák szigorúan húsevő állatok, szükségük van állati fehérjét biztosító tápanyagokra. A fehérjék biztosítják az aminosavakat, amelyek  szükségesek szövetek növekedéséhez. Az elegendő mennyiségű taurin támogatja a szemek, a szív és a szaporító szervek egészségét.

A tápok kiválasztása
A macskák táplálkozásukat tekintve magasabb mennyiségű fehérjét tartalmazó táplálékot igényelnek, mint a kutyák (26-30 százalék szemben a kutyák 18-22 százalékával). A fehérjék mellett, más fontos tápanyagok és összetevők is létfontosságúak a macska táplálékában:

* A taurin egy aminosav, amely elengedhetetlen a macskák egészséges látásához, a szív egészséges működéséhez, a szaporító szervek, a magzati növekedéshez és fejlődéshez. A taurin természetes formában csak az állati fehérjékben található meg, mint pl. a csirkében és a halban.

* Az alapvető vitaminok és ásványi anyagok támogatják az immunrendszert, és segítik a kiscica egészséges növekedését ebben a kritikus szakaszban.

* A tápokban található rostok forrása a cukorrépapép, amely segít fenntartani a macska emésztőrendszerének egészségét, hogy kevesebb alomhulladék és szag keletkezzen.

Ezek a tápanyagok fontos építőelemei a macska táplálkozásának. Vegye figyelembe ezeket és ezek után döntse el, hogy száraz vagy konzerves macskaeledelt választ macskájának.


Amit NE etessen macskájával

Kerülje az emberi élelmiszerekkel és asztali maradékokkal való etetést, főleg a kölyökmacskáknál, mert néhány emberi élelmiszer mellékhatásokat okozhat.

Tehéntej - a macska emésztőrendszere nem tudja teljesen megemészteni azt;  emésztési problémákhoz és kellemetlen érzésekhez vezethet és hasmenést okozhat

Csokoládé - mérgező lehet minden állat számára

Hagyma por -  oxidálószereket tartalmaz, amelyek károsíthatják a macska vörös vérsejtjeit és vérszegénységet okozhat

Nyers tojás - olyan fehérjét tartalmaz, amely gátolja a szervezet által használt egyik B-vitamin beépülését, bőrgyulladást, szőrhullást és idegrendszeri zavarokat okozhat

Tonhal - alacsony kalcium és túl magas foszfor tartalmú, ha kizárólag ezzel eteti macskáját, csontritkuláshoz is vezethet

Mikor váltsunk felnőtt tápra?
A cica körülbelül 6 hónapos korára éri el a felnőtt kort, és már úgy tűnhet, hogy elérte felnőtt méretét, de még mindig növekszik, és olyan tápanyagokra van szüksége, amely a kölyökmacska tápban található meg. Mivel azonban a növekedés üteme csökkenni kezd, kevesebbet eszik, nagyobb mennyiségben.

Kb. 12 hónapos korában lehet váltani a  felnőtt tápra. Az új felnőtt táp bevezetése fokozatos történjen.
A napi adag mennyiségének 25 %-a az új tápból, 75 %-a a régi tápból álljon össze, majd ezeket az arányokat 4-7 nap alatt változtassa. Felmerülhet Önben az a gondolat, hogy macskája tápjait változtatja, ami nem szükséges. A macskák nem unják meg a következetesen magas minőségű száraz tápot.

Ha mégis szeretné kiegészíteni macskája étrendjét konzervvel, tápanyagokban gazdag konzervet válasszon és fokozatosan ütemezze azt macskája étrendjébe.

Amikor a kiscica hazaérkezik

Amikor hazaviszed a kiscicádat új otthonába, nagyon sok szeretetre, odafigyelésre és különböző előkészületekre lesz szüksége. Megfelelő felszerelésekkel, tanácsainkkal, könnyebbé teheted macskád beilleszkedését új otthonába, a családdal és a többi állattal való megismerkedését.

Alapvető kellékek
Ez a lista azokat a kellékeket tartalmazza,  amelyek segítenek a kezdeti időszakban kiscicád otthonosan környezetének megteremtéséhez:

* ágy vagy fekhely
* etető és itatótálak
* játékok
* Alomtál és alom
* Macskaszállító doboz
* Kefék és fésűk
* kaparófa vagy macskabútor
* kölyöktáp
* nyakörv és biléta

Honvágy
Amikor hazahozza a kiscicát otthonába, a kezdetekben hiányzik neki családja. Felébred és nyávog az éjszaka folyamán. Vegye fel vigasztalja meg és megnyugtatóan beszéljen hozzá, simogassa gyengéden. Ha ettől nem nyugszik meg, próbálja ki ezt a két tippet:

* Tegyen egy ketyegő órát az ágya mellé, hogy emlékeztesse őt anyja szívverésére.
* Tegyél mellé egy meleg vizes palackot betekerve egy törölközőbe,  ez emlékezteti őt a testvéreire és az anyjára.


Az átmeneti időszak
* Az első két napon, tartsa a kiscicát egy külön szobában, ahol az alom, élelem és víz van. Hadd érezze magát először egyedül kényelmesen, ebben a szobában, mielőtt bemutatkozik a ház többi lakójának.
* Miután a kiscica megnyugodott és megszokta helyét, hagyja barangolni a ház másik részeiben is.

Gyerekek a házban
Mutassa meg a gyerekeknek, hogyan kell helyesen felvenni egy kiscicát és hogyan kell játszani az új kisállattal. Tanítsa meg nekik, hogy a macskák nem szeretik, ha piszkálják őket, húzzák a fülét, vagy a farkát. Mindig ellenőrizze a gyermek interakcióját, főleg ha együtt játszanak barátaival.