Kedves Vásárlóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Foxpost csomagok kézbesítésében csúszás várható a szolgáltató technikai problémája miatt. Megértésüket köszönjük.
Thymovar impregnált csíkThymovar impregnált csík

Thymovar impregnált csík

Thymovar impregnált csík mézelő méhek számára.

részletes termékleírás
Bruttó ár: 9 159 Ft
Thymovar impregnált csík 10 db

Thymovar impregnált csík 10 db

10 db
Ár: 9 159 Ft (916 Ft / db)
94 hűségpont
Szállítás: 1 munkanap?
Szállítás díja: díjtáblázat?
db: Kosárba
Raktáron
Termékleírás

Thymovar impregnált csík mézelő méhek számára.

Hatóanyagok és egyéb összetevők megnevezése:

THYMOVAR: impregnált csík mézelő méhek számára,  csíkonként 15 g timolt tartalmaz, amely élelmiszer-adalékokban megengedett olajokban fordul elő.

Egy csík tartalmaz:
Hatóanyag: 15 g timol
Gyógyszerforma: Impregnált csík méhek kezelésére
Gyógyszerrel impregnált cellulózszivacs (50 x 145 x 4.3 mm sárga ostya)

Javallat:

Varroa atka (Varroa destructor) által okozott varroosis kezelésére mézelő méhekben (Apis mellifera)
Állatgyógyászati ATC kód: QP 53 AX 22

Ellenjavallatok:

Nem alkalmazható, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 30°C feletti.

Mellékhatások:

A méhek eltávolíthatják a közvetlenül a csík alatt lévő táplálékot. A csíkhoz túl közel eső (< 4 cm) fiasítást szintén eltávolíthatják.
Magas hőmérsékleten (30°C felett) előfordulhat enyhe zavartság és a halálozási arány csekély növekedése. Az élelmet kevésbé fogadják el, ha a kezelés az etetéssel egyidőben történik.

Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvost!

Célállat fajok:

Mézelő méh (Apis mellifera)

Adagolás, alkalmazási mód(ok) célállatfajok fajonként:

Adagolás:

Kaptár típus THYMOVAR csíkok
Első kezelés Második kezelés
Rakodó kaptár (1 fészektér) 1 1
Rakodó kaptár (2 fészektér) 2 2
Dadant  1 és 1/2* 1 és 1/2*

*A csíkok ollóval szétvághatók.

Felhasználási javaslat:

A THYMOVAR timolt tartalmaz, ami egy illékony anyag, a hőmérséklettől függően szublimál a levegőbe. A kezelt kaptár légterébe kerülő gőz erősen mérgező a varroa atkára nézve, de nem eléggé ahhoz, hogy kárt okozzon a méhekben.
A legjobb a eremény akkor érhető el, ha a timol kigőzölgés megfelelő koncentrációja 6-8 héten keresztül fennáll.

Hőmérséklet:
A lefjobb hatékonyság akkor érhető el, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 20°C és 25°C között van a kezelés teljes időtartama alatt. A termék hatékonysága csökken, ha az átlaghőmérséklet 15°C alá esik a kezelés alatt.

Ne használjuk, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 30°C feletti. A 30°C feletti hőmérsékleten alkalmazott kezelés növeli a stresszt és a halálozási arányt a kifejlett méhek között és a fiasításban.

A kezelés ideje:
A THYMOVAR kezelés optimális ideje késő nyáron, az utolsó mézszüretet követően a lehető leghamarabb, a javasolt hőmérsékleti körülmények mellett van. A családokat egy méhészeten belül szimultán kell kezelni, hogy a rablást elkerüljük.

Alkalmazás:
A THYMOVAR kezelés előtt távolítsuk el a mézkamrákat, zárjuk le vagy cseréljük ki tömörre a nyitott, illetve a rácsos kaptáraljakat, és szűkítsük le a bejáratot normál méretűre.
Ajánlott az etetés egy részét a kezelés előtt elvégezni, ha ezt a varroa fertőzöttség és a hőmérsékleti viszonyok engedik.
Az első kezelés során helyezzünk megfelelő mennyiségű csíkot a fészektér lépeinek tetejére (két fészektér esetén a felsőre.).
A csíkokat közel, de nem közvetlenül a nyitott vagy zárt fiasítás fölé heyezzük (javasolt távolság > 4 cm).
Zárjuk le a kaptárt, úgy, hogy körülbelül 5 mm hely legyen a csíkok és a kaptár teteje között, ezzel javítva a timol párolgását. Ne tegyünk műanyag fóliát közvetlenül a csíkokra.
Vegyük ki a kiürült csíkok 3-4 hét múlva.
Azonnal kezdjük el a második kezelést egy új szett csíkkal, szintén a megfelelő mennyiségben és pozícióban elhelyezve. Távolítsuk el ezeket a kiürült csíkokat is a második 3-4 hetes kezelést követően.

Etetés:
Soha ne tegyük a csíkokat a cukorszirup közelébe, mert ez csökkentheti a méhek táplálékfogyasztását. Ha a cukoretetés és a Thymovar együttes alkalmazására a táplálékfogyasztás csökenni kezd, a családokat a második kezelés előtt meg lehet etetni, a következőképpen: 3 hét után távolítsuk el a csíkokat, tegyük be a cukoretetőt a katárba, és fejezzük be az etetést a második adag csík behelyezése előtt.

Egységes élősködőmentesítés

A hatékonyság családonként változhat a külső körülmények miatt (hőmérséklet, újrafertőződés, stb.)
Ezért a Thymovart más termékekkel egyetemben, egy egységes élősködőmentesítő program keretében használjuk, az atkahullást pedig rendszeresen ellenőrizzük. Közvetlenül a második kezelés után tegyünk egy rejtett ragacsos papírlemezt a kaptárba, és figyeljük két héten keresztül az atkahullást. Azoknál a családoknál, amelyeknél két héttel a Thymovar kezelést követően az átlagos atkahullás meghaladja a napi 1-et, újabb téli vagy tavaszi varroa elleni kezelést kell alkalmazni (javasolt más hatóanyaggal).

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

Méz: nulla nap.

Nem alkalmazható a mézgyűjtő idény alatt és előtt. A fészeklépeket, amelyek a Thymovarral való kezelés alatt jelen voltak, a következő tavasszal nem pergethetők ki.

Különleges tárolási előírások:

Gyermekek elől gondosan el kell zárni!

30°C alatt tárolandó.
Hűtőben nem tárolható, nem fagyasztható. Fagyástól óvni kell.
A tasakok közvetlen napfénytől védve tartandók.

A közvetlen csomagolás első felbontása utáni lejárati idő:
A csomag minden csíkját azonnal fel kell használni, és a továbbiakban nem tárolhatók.
Csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

Különleges figyelmeztetés(ek):

A kontakt dermatitisz, valamint a bőr- és szemirritáció veszélye miatt a készítmény bőrre vagy szem ne kerüljön. A bőrre jutott készítményt vízzel és szappannal alaposan le kell mosni. A szembe jutott készítméynt bő folyó vízzel alaposan ki kell öblíteni és orvoshoz kell fordulni.
A méhész a szokásos védőruházatot viselje a termék használatakor.

A javasoltnál nagyobb adag használata a család megvadult viselkedéséhez vezethet. Sok elhullot még illetve lárva (>20) található ilyenkor a bejárónál. Távolítsuk el a felesleges csíkokat a kaptárból, hogy a méhek viselkedése rendeződjön.

A fel nem használt készítmény vagy hulladékának kezelésére, megsemmisítésére vonatkozó utasítások, (amennyiben szükséges):

A fel nem használt készítményt, valamint a hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni. Rendes körülmények között a használt csíkokat és a zacskót a háztartási szemétként lehet kezelni. A Thymovar nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre.

VÁSÁRLÓI VÉLEMÉNYEK